Ziua de 24 Ianuarie pentru romani

Proclamarea Unirii Principatelor la 24 ianuarie 1859

Proclamarea Unirii Principatelor la 24 ianuarie 1859

 

La 24 Ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti, la propunerea lui Vasile Boerescu, l-a ales în unanimitate domn pe  ALEXANDRU IOAN CUZA, deja ales domn al Moldovei din 5 ianuarie 1859.

Aceasta zi reprezinta un moment de glorie pentru neamul romanesc care, dupa secole de asuprire, s-a ridicat, prin propriile forte, la o noua viata nationala.

 

      Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, a organizat in ziua de 22 ianuarie 2015 la  Cercului Militar National o reuniune dedicata aniversarii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

La aceasta activitate   au participat cadre militare în rezervă și în retragere, membre ale  A.N.C.M.R.R. din București și județele Ilfov și Giurgiu, veterani de război, personalități militare din conducerea M.Ap.N., istorici militari  și civili.

Reuniunea a fost deschisă prin intonarea Imnului Național și de cuvântul de bun venit  rostit de președintele A.N.C.M.R.R.,  domnul  general (r) prof. univ. dr. Mihai  ILIESCU .

In continuare au fost prezentate comunicari : – Doamna Otilia Sava, Secretar de Stat, a transmis mesajul calduros adresat de catre Ministrul Apararii Nationale , precum si materialul „Dezideratele Unirii – Meritele lui Cuza in Unirea Principatelor Romane”.

          – Lucrarea „Contextul internaţional în care s-a realizat Unirea în anul 1859. Rolul şi contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la realizarea  Unirii Principatelor Române”, a fost prezentata  de catre  Pc. Pr. dr. Florian ŞERBĂNESCU –   Consilier / Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române;

         – Domnul dr. Ion RÂŞNOVEANU –  Serviciul Istoric al Armatei , a prezentat lucrarea „Colonelul Alexandru Ioan Cuza – militar şi domnitor, ctitor al Armatei României moderne”.

Activitatea a fost încheiată de un  Spectacol  oferit de o formaţie  a Ansamblului Artistic al Armatei .

IMG 2

IMG 3

IMG_4

IMG_5