ZIUA EROILOR MILITARI – 29 Mai 2014

 

De Ziua Înălțării Domnului (mare sărbătoare creștină, care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere) celebrăm Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

În România, care a pierdut în prima mare conflagrație a secolului al XX-lea aproape un milion de militari și civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 — care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român. Țara noastră a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali.

Manifestări organizate cu prilejul Zilei Eroilor — Ziua Eroilor este marcată pe 29 mai, programul manifestărilor organizate cu acest prilej fiind aprobat printr-o hotărâre de Guvern, publicată în 16 mai, în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, Ministerul Apărării Naționale, prin unitățile, instituțiile de învățământ, cercurile și bibliotecile militare, desfășoară manifestări dedicate Zilei Eroilor: simpozioane, întâlniri cu istorici și veterani de război, vizite la cimitire de onoare, mausolee și monumente comemorative de război, expoziții de carte etc.

Anul acesta ASOCIATIA CADRELOR MILITARE IN REZERVA SI RETRAGEREA DIN ROMANIA a organizat si desfasurat o intilnire in incinta MUZICI REPREZENTATIVE A MINISTERULUI APARARII ,eveniment la care au luat parte alaturi de noi si veterani de razboi si istorici si s-a adus elogii eroismului tuturor celor cazuti pe campurile de lupta din toate timpurile,stiindu-se ca numai in cele doua conflagratii mondiale din rindul rezervistilor militari jertfa de singe a fost de peste un milion de oameni.

De Ziua Eroilor, la ora 12.00, în toate lăcașurile de cult s-au tras clopotele, iar în toate instituțiile publice și unitățile de învățământ s-a păstrează un moment de reculegere. Festivitățile de comemorare a eroilor au început dupa Sfinta Liturghie.

Cei care s-au jertfit pentru apărarea ţarii trebuie sărbătoriţi în fiecare zi. Sacrificiile lor ne dau nouă acum posibilitatea de a ne numi români, popor liber al unui stat naţional suveran şi independent.

                                                                                                                   LT.COL.(r) MARCON Romeo

 

 

ANCMRRIlfov img1

 

ANCMRRIlfov img2

ANCMRRIlfov img4

ANCMRRIlfov img5

ANCMRRIlfov img3