Relatiile internationale ale A.N.C.M.R.R.- Perspective

Romania-NATOAstazi , cand Romania a devenit , succesiv, membru al NATO si al Uniunii Europene, este cazul sa amintim ca aceste realizari nu au fost posibile fara o activitate diplomatico-militara intensa , fara constientizarea importantei relatiilor militare , stabilite in sensul respectarii valorilor democratice, care se impun, intr-o lume a marilor contraste si provocari.

Militarii stiu cel mai bine ca, daca dupa forta tunurilor, diplomatia netezeste, calea spre pace, tot atat de bine, tratativele politico-militare pot face forta tunurilor practic imposibila.

A.N.C.M.R.R. face cunoscute, prin Departamentul de Relatii Internationale, obiectivele si activitatile sale , punand la curent atat asociatiile straine omoloage, cu care are intelegeri de cooperare, cat si unele organisme internationale specializate, cum este CIOR (Confederatia Interaliata a Ofiterilor in Rezerva). Traditional, relatiile internationale ale A.N.C.M.R.R. au vizat, in primul rand, asociatiile similare din tarile vecine Romaniei si aceste actiuni vor continua , conducand la schimburi de experienta diversificate si importante.

Totodata, se va a vea in vedere participarea activa a A.N.C.M.R.R.la seminarii si sesiuni de lucru cu asociatii omoloage din tarile membre NATO si din Uniunea Europeana. Cu acest prilej se va face mai bine cunoscut rolul pe care si-l asuma aceste asociatii, prin colaborarea cu organismele militare competente in materie de aparare, la apararea comuna. Stabilirea acestor contacte va contribui si la imbunatatirea cunoasterii si intelegerii mutuale si, aceste schimburi de idei au menirea de a imbunatatii aspectele privind conditia sociala a membrilor asociatiei.

Uniunea EuropeanaO participare internationala activa , va contribui la cresterea rolului A.N.C.M.R.R., de organism consultativ pe langa Ministerul Apararii Nationale, in chestiuni privind cadrele militare in rezerva, statutul, pregatirea si participarea acestora la efortul de aparare. Schimbarea scarii de importanta a amenintarilor , globalizarea unora dintre ele, poate conduce la ideea falsa ca experienta celor care au servit zeci de ani ca militari activi , este desueta. prin dinamizarea legaturilor internationale ale Asociatiei noastre , prin aducerea unor elemente noi, complexe , care sa serveasca interesele Ministerului Apararii Nationale, dorim sa dovedim ca experienta este utila in fata noilor provocari.

Este greu de stabilit un grafic al relatiilor internationale, date fiind dinamicitatea si complexitarea evolutiilor moderne. Avand in vedere experienta internationala si valoarea profesionala a multor membrii ai A.N.C.M.R.R. , putem afirma ca exista un camp larg de cooperare in domeniu. Atingerea obiectivelor statutare ale Asociatiei noastre are o componenta si in relatiile internationale. O alta directie de actiune , ca rezultat al intesificarii relatiilor internationale , este cea a sensibilizarii mediilor din diferite tari, privind necesitatea efortului si pregatirii militare , ca un factor de mentinere a pacii.

Prezinta interes pentru viitor si studierea posibilitatilor de cooperare cu EUROMIL, avand in vedere segmentul cadrelor militare in rezerva, la nivelul Uniunii Europene, si chiar la nivelul intregului continent. Pot fi abordate si clarificate , in special aspectele privind conditia sociala, familia, copii militarilor rezervisti.

Dorim ca toate aceste obiective si directii de actiune , sa ofere in viitor deschiderea necesara unor relatii internationale moderne.

Colonel(r) dr. Ninel Georgescu  – Departamentul de relatii internationale al A.N.C.M.R.R. -Revista Rezerva Ostirii Romane.