Excursie de vis

In perioda 3-4 noiembrie 2012, la initiativa presedintelui ANCMRR ILFOV, domnul colonel(r)Ionita Stelica, parte din membri asociatiei nostre ,unii chiar insotiti de membrii ai familiei,au avut placerea de a participa la o excursie de vis.

ANCMRR ILFOV

ANCMRR ILFOV excursie 2012

Profitand de vremea buna,trasversand Muntii Carpati de doua ori pe Valea Jiului la dus si pe Valea Oltului la intorcere, excursia a avut ca obiective turistice Manastirea Prislop, Alba Iulia, si Manastirea Cozia

Valea Jiului uneste intr-o poarta a sarutului muntii Retezat, Valcan si Parang, strajuind intrarea in Parcul National Retezat . Cale de 33 de kilometri, între localităţile Petroşani (Livezeni) şi Bumbeşti Jiu, râul Jiu traversează unul dintre cele mai frumoase locuri din România, nu întâmplător cuprinse în zestrea parcurilor naturale din România.

În acest areal, cuprins între crestele muntoase ale Parângului şi Vâlcanului, natura a făurit unul dintre cele mai minunate pasteluri ale sale,cu atit mai mult in lunile de toamna cu ape repezi căzând de pe stânci prăpăstioase şi cu păduri ruginii a căror sălbăticie te duce cu gândul la frumoasele basme ale copilăriei. Tot aici gasim una dintre cele mai frumoase căi ferate din Europa. „Drumul de fier” din Defileul Jiului, cunoscut sub numele de Bumbeşti-Livezeni, a fost început încă din anul 1923, dar nu a fost finalizat decât în 1948, graţie unui efort remarcabil al tinerilor muncitori voluntari.si eroismului si spiritului de sacrificiu al armatei romane,in efortul sau total pe marile santiere.Calea ferată şerpuieşte pe cursul Jiului, trecând de pe o parte pe cealaltă a apelor peste nu mai puţin de 127 de poduri, podeţe şi viaducte şi „împunge” munţii prin 39 de tunele.

            Defileul Jiului a fost şi scena unor grele lupte, în timpul Primului Război Mondial, aici pierzându-şi viaţa şi generalul Eremia Grigorescu, în memoria căruia a fost ridicat un monument, în apropiere de mănăstirea Lainici.

ANCMRR-Ilfov-Pelerinaj

Pe itinerar a avut loc la Manatirea Prislop  si pelerinajul  la mormintul parintelui Arsenie Boca-Sfintul ardealului (d.28 noiembrie 1989)fost staret al manastirilor Brancoveanu  de la  Simbata de Sus si Prislop.

Considerat pe drept cuvânt unul dintre cei mai mari duhovnici români ,a fost un fenomen unic in istoria monahismului ortodox roman, duhovnic si clarvazator intrat in istorie, mare traitor, dar si mare invatat, teolog si pictor de icoane, s-a nascut in anul 1910 in Vata de Sus, judetul Hunedoara. Parintele a fost inchis, torturat si urmarit de catre securitate pana la sfarsitul vietii

ANCMRR-Manastirea Prislop

La Manastirea Prislop asezata pe culmile domoale ale M-tilor Poiana Rusca pe Dealul Prislop,la 13 km de orasul Hateg ,avem sa fim si noi prezenti la unul din  cele mai importante locuri de pelerinaj din  tara,in ultimi ani numarul de pelerini veniti din tara depasind in luna noiembrie,an de an ,luna mortii acestuia, 30 000 de oameni.

Aveam sa inoptam la Caminul militar de garnizoana Alba Iulia  ,in conditii deosebite,pentru ca dimineata sa ne bucuram de frumusetile unui oras ,simbol al latinitatii nostre si Unirii sfinte facute de inaintasi ,de voievodul Mihai Viteazu si de participantii reprezentati ai poporului la Marea Adunare Nationala votand pentru Unirea cea mare ,sa evocam ca aducere aminte istoria vesnic vie a acestor locuri.
ANCMRR-Grup-Alba Iulia

Înainte de cucerirea romană în apropierea actualului oraș exista localitatea dacica Apoulon, important centru fortificat menționat pe hărțile vremii. După cucerirea Daciei de către Traian, orașul s-a numit Apulum, iar fortificația dacică preexistentă a fost extinsă prin efortul soldaților Legiunii romane a XIII-a Germina staționate aici. Ruinele zidului roman și ale porții sunt foarte bine conservate și pot fi vizitate în „Traseul celor trei fortificații” din cartierul Cetate. După retragerea administrației romane sub Aurelian în anul 271, viața urbană s-a stins treptat. În evul mediu orașul apare din nou atestat în anul 1199, de această dată sub numele de Alba Iulia (Cetatea Albă a lui Gyula), centru al administrației Regatului Ungariei din Transilvania, colonizat cu sasi și devenit reședință a Episcopiei catolice a Transilvaniei, iar mai apoi drept capitală a Principatului Transilvaniei.

ANCMRR-Ilfov-Statuia lui Mihai ViteazuMihai Viteazu și-a făcut intrarea triumfătoare la Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599, primind cheile fortăreței de la episcopul Napragy, stabilind aici prima capitală vremelnică a tuturor romanilor.Unul din principalele evenimente ale secolului XVIII,rascoala din 1784 a lui Horea ,Closca si Crisan isi afla deznodamintul tragic un an mai tirziu, aici ,  unde capii rascoalei,au fost inchisi judecati si condamnati la moarte prin fringere cu roata.Deziteratul lor(15 ani mai tirziu) UnireaTransilvaniei,Banatului,Crisanei și Maramuresului cu România a fost proclamată la 1 decembrie 1918  prin Declaratia de la Alba Iulia,a Marii Adunarii Nationale a romanilor ardeleni pe Cimpul lui Horea-care azi se afla in  parcul din fata Catedrelei

ANCMRR-Catedrala ReintregiriiLa 15 octombrie 1922 a avut loc în fața Catedralei Reintregirii,( ridicata intre 1921-1923) încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria, simbolizând actul unirii tuturor provinciilor istorice românești cu Tara, sub sceptrul aceluiași monarh Catedrala ortodoxa, cunoscuta si sub numele de Catedrala Incoronarii, constituie expresia artistica a unitatii noastre nationale realizata prin actul din 1918.Arhitectura sa, inspirata din biserica domneasca din Tirgoviste, se inscrie in curentul romantic initiat in arta romaneasca in ultimele decenii ale secolului trecut, ce si-a propus valorificarea creatiei artistice medievale de la sud de Carpati.

 ANCMRR-Grup Catedrala Alba  

La 1 decembrie 1990, la Alba Iulia s-a sărbătorit pentru prima oară ziua nationala a Romaniei 

Trecerea catre casa a fost prin orasul Sibiu ,de care pe cei mai multi dintre noi ,cadre in rezerva a armatei .ofiteri si subofiteri ai cateriilor de forte de uscat ne leaga amintirile formarii ca militari si perfectionarii ca specialisti .

     Defileul Oltului se întinde de la Turnu rosu la Cozia , are o lungime de 47 km și este cel mai lung din țară. Este săpat între M-tii Capatinii,Lotrului și Fagarasului, colții prăpăstioși ai Muntilor Coziei și Căpățânii străjuind albia îngustă a riului Olt la iesirea din defileu

ANCMRR-Ilfov-Manastirea CoziaManastirea Cozia, care strajuieste de peste sase secole Valea Oltului, se afla pe drumul national Ramnicu Valcea – Sibiu, la 22 de kilometric de Ramnicu Valcea si la 75 de kilometri de Sibiu, pe malul drept al Oltului. Aceasta a fost construita intre anii 1387-1391, de catre domnitorul Mircea cel Batran . Biserica mare, inchinata Sfintei Treimi, a fost sfintita in ziua de 18 mai 1388.

Mircea cel Batran a trecut la cele vesnice in ziua de 31 ianuarie 1418, la varsta de 60 de ani, si a fost inmormantat in Manastirea Cozia. Voievodul nu a fost inmormantat in Biserica Domneasca din Curtea de Arges, asemenea inaintasilor sai, ci in ctitoria sa cea iubita.

Excursia, multumita ANCMRR ILFOV,  a fost un prilej de bucurie ,de revedere si de coeziune intre  membrii asociatiei,evocind totodata istoria bimilenara pe aceste mirifice plaiuri mioritice.

Lt.Col.(r) Romeo Marcon