Excursie Portile de Fier

In conformitate cu Planul cu principalele activitati al Asociatiei cadrelor militare in  rezerva si retragere filiala Ilfov , in perioada 29-30 septembrie 2012 s-a  organizat excursia avand ca obiective  turistice HIDROCENTRALA PORTILE DE FIER , ANSAMBLUL MONUMENTAL AL LUI CONSTANTIN  BRANCUS DE LA TARGUL JIU ,  MANASTIREA HUREZI SI MANASTIREA TISMANA.

    Centrala Portile de Fier I este amplasata la 15 km amonte de orasul Drobeta Turnu-Severin, iar centrala Portile de Fier II la 60 km in aval. Ambele hidrocentrale sunt exploatate in parteneriat cu partea sarbeasca, astfel  Portile de Fier I cumuland 2160 MW, iar cele de la Portile de Fier II cumuland 500 MW. Sistemul Portile de Fier I este unul din cele mai mari constructii hidrotehnice din Europa si cea mai mare de pe Dunare.

portile de fier1

Lacul de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane mc, are o suprafata de 320 kmp si o lungime de 140 km. Barajul,lucrare de geniu , monument  avind urmatoarele caracteristici de constructii inaltime  baraj = 60 m , lungime coronament = 1278 m  cuprinde in principal zona Defileului Dunarii, cel mai mare defileu din Europa, cuprins intre localitatile Bazias si Orsova.

     Grup Portile de FierZona are un urias potential arheologic , istoric si turistic. Pentru protejarea habitatului natural regiunea defileul Dunarii a fost inclusa in Parcul Natural Portile de Fier.

Ar fi fost pacat de efortul drumului sa nu vedem si petecul de istorie de aici si prima urma de latinitate pe pamant romanesc : ruinele castrului roman Drobeta si ale podului construit de imparatul roman Traian peste Dunare , acestea fiind numai cateva din atractiile de interes major ale zonei.

Ne-am despartit de istoria locala si am purces sa mergem pe defileul Dunarii admirand peisajul.

Atingerea celui de al doilea obiectiv orasul CRAIOVA, cetate a Baniei  a facut sa ne reintilnim colegi de institutii militare de invatamint, colegi de arme si camarazi , reusind sa ne impartasim din experinta si din activitatea filialor noastre.

 Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă . Orașul este așezat aproximativ în centrul Olteniei, la o distanță de 227 km de Bucuresti și 68 km de Dunare . Ar fi fost multe  de vazut in Craiova , timpul insa ne-a permis doar citeva scurte vizite , si incerc sa etalez in putine cuvinte ceea ce ne-a impresionat:

Casa Băniei este cea mai veche clădire laică existentă azi în oraș, datând din anul 1699; după aprecierile istoricilor de artă, ea continuă una mai veche, din secolul al XV-lea, clădită de Barbu Craioveanu . Refăcută de Constantin Brincoveanu, Casa Baniei are două nivele, cu camere cu bolți de cărămidă la parter, cu camere și cerdace la etaj. Aici se aduna divanul Craiovei.

Palatul voievozilor – actualul sediu al Mitropoliei Olteniei – este un palat cu aspect impresionant, realizat după planurile arhitectului D. Maimarolu; el prezintă influența mai târzie a Renașterii franceze, caracterizată prin acoperișuri mansardate, multitudine de ornamentări și stucaturi, respectiv interioare bogat decorate.

O altă construcție monumentala  este clădirea fostei Bănci a Comerțului, terminată în 1916 acum sediul Primăriei Craiovei.

O altă construcție monumentala este clădirea fostei Bănci a Comerțului, terminată în 1916 acum sediul Primăriei Craiovei.

O construcție interesantă, viguroasă, cu caractere arhitectonice populare, este fostul Palat Administrativ, astăzi sediul Prefecturii și Consiliului Județean Dolj.  Această clădire a fost realizată între anii 1912-1913.

In piata centrala  din fata prefecturii,  la picioarele statui ecvestre, este unul din punctele de atractie ale orasului modern: fantanile muzicale  ce parca marcheza peste secole maretia voievodului Mihai Viteazu ; si pentru ca vorbim de fantani se cuvine sa amintim aici despre  fântâni celebre vechi, printre care:

Fântâna Jianului, construită în jurul anului 1800

  • Fântâna Purcarului;
  • Fântâna Popova (cunoscută și sub numele de Fântâna Basarabeștilor. Ea exista încă de la începutul secolului al XVII-lea, fapt reieșit dintr-un act datând din anul 1611;

MANASTIREA TISMANA este „cea mai veche si mai mareata dintre manastirile de peste Olt” (cum a numit-o Grigore Alexandrescu), „maret cuib al Basarabilor” (cum a socotit-o George Cosbuc), „o lume de inchipuiri, de basme” (cum a deslusit-o Alexandru Vlahuta), “fara seaman nici in aceasta tara, nici in alta, prin frumusetea locului si a asezarii, prin multimea apelor sale si intarirea naturala pe care o are, ajutata si de ocrotirea zidurilor sale inconjuratoare” (cum a descris-o celebrul calator Paul de Alep – arhidiaconul si insotitorul Patriarhului Macarie al Antiohiei in calatoria din 1657).In stanca din sudul bisericii se afla si pestera Sfantului Cuvios Nicodim (26 dec. 1406), care a dus viata de schimnic. Acesta a intemeiat manastirea in secolul al XIV-lea cu sprijinul material al domnitorilor Basarabi, Radu I (1374-1385) al fiilor sai, Dan I (1385-1386) si Mircea cel Batran(1386-1418), Arhitectura manastirii Tismana este in stil bizantin, specific secolului al XIV-lea, apropiindu-se ca arhitectura de bisericile contemporane din Macedonia si Muntele Athos, reprezentand caracteristici constructive romanesti.

Manastirea TismanaEste situata la 30 de kilometri vest de orasul Targu Jiu si la 5 kilometri N de comuna Tismana, acest asezamant monahal este printre cele mai vechi din tara Romaneasca, avand un rol primordial in mentinerea credintei ortodoxe de-a lungul veacurilor. Toponimul cuvantului Tismana vine de la „loc fortificat de ziduri”

Vreme de secole Manastirea Tismana a fost  important centru cultural si religios.  La un moment dat  , Tudor Vladimirescu foloseste zidurile manastirii pentru a „tine in paza” pe ispravnicii din plasile Olteniei. Mai tirziu aici se vor unii doua detasamente de panduri , insumand vreo 3500 de oameni. organizindu-se o baza de pregatire a miscarii revolutionare din 1821

Orasul  TIRGU JIU se remarca prin  prezenta peste timp a celor trei grandioase lucrari in aer liber  aproape de locul nasterii -satul Hobita-, realizate  de cel mai mare sculptor al secolului XX, Constantin Brancusi.  Figura centrala in miscarea artistica moderna si un pionier al abstractizarii, considerat parintele sculpturii moderne. Sculpturile sale se remarca prin eleganta formei si utilizarea sensibila a materialelor, combinand simplitatea artei populare romanesti cu rafinamentul avantgardei pariziene.

Ansamblul sculptural Constantin Brancusi de la Targu-Jiu, cunoscut si sub numele de Ansamblul monumental de la Targu-Jiu (patrimoniul european) este un omagiu adus eroilor cazuti in timpul primului razboi mondial, proiectat si construit de Constantin Brancusi. Cele trei componente sculpturale monumentale, Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana fara de Sfarsit, sunt dispuse pe aceiasi axa, orientata de la apus spre rasarit, pe malul Jiului.

Masa tacerii
Masa tacerii, reprezinta masa dinaintea confruntarii in batalia la care urmeaza sa participe combatantii. Timpul este prezent, fiind reprezentat prin dispunerea circulara a celor 12 scaune-clepsidre, care masoara timpul decurs in tacere.

Poarta sarutului  – un arc de triumf, simbolizand triumful vietii asupra mortii.

Grup Poarta SarutuluiColoana Infinita sau Coloana fara de sfarsit cel mai potrivit monument pentru comemorarea eroilor cazuti in razboi.Este o structura speciala care se deosebeste de coloanele clasice cu soclu si capitel, intrucat ea nu are nici inceput si nici sfarsit.

Cel mai frumos si mai rafinat exemplar de arhitectura romaneasca”, MANASTIREA HUREZI, inaltata in 1693 de Constantin Brancoveanu, a fost inclusa in 1995 in patrimoniul UNESCO.

Manastirea HureziPrintre manastirile monumente istorice, care impodobesc pamantul romanesc, Manastirea Hurezi este considerata, impreuna cu schiturile sale, ca cel mai reprezentativ complex de arhitectura, definitoriu pentru “stilul brancovenesc”.Sfanta Manastire Hurezi, importanta si valoroasa asezare monahala, reprezinta cel mai vast ansamblu de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca. El cuprinde manastirea propriu-zisa, biserica bolnitei, ctitorita de doamna Maria, sotia lui Constantin Brancoveanu, ridicata la 1696, Schitul Sfintilor Apostoli, la circa 50 de metri spre nord, ctitorit de marele staret Ioan Arhimandritul in 1698 si Schitul Sfantul Stefan, dupa numele fiului cel mare al domnitorului, la 1703

De subliniat este amplul tablou votiv din pronaos, veritabila galerie de portrete de mare valoare artistica, infatisand pe Constantin Brancoveanu cu familia sa, in care se distinge chipul doamnei Maria, de asemenea pe inaintasii sai directi si rudele din neamul Basarabilor si Cantacuzinilor. Biserica manastirii avea menirea sa devina necropola familiei Brancoveanului si neamului.Pronaosul aminteste de rostul bisericii de a fi necropola familiei domnitorului. Mormantul din marmura cu o placa sculptata artistic, pregatit pentru ctitorul voievod,  ii asteapta ramasitele pamantesti de mai bine de doua secole si jumatate, este marturia cea mai graitoare. Emotionant !

Cunoscind din istorie de martiratul domnului voievod si feciorilor sai,din 1714 de la Istambul ,prin decapitare pentru motivul ca nu a vrut sa se lepede de Isus Hristos,m-a determinat sa-i caut ramasitele pamăntesti si le-am gasit in Biserica Sfintul Gheorghe cel Nou , la km 0 al Bucurestiului.

Prin toate aceste marturii istorice si frumuseti artistice ,prin odoarele de secole la care se adauga dovezile unui puternic centru de cultura, care a adapostit un scriptoriu celebru, producator de iscusite traduceri, superbe manuscrise si o bogata biblioteca umanista, unica in Europa de sud-est la inceputul secolului al XVIII-lea, Manastirea Hurezi este una dintre cele mai convingatoare opere ale creatiei spirituale multiseculare, pe care marele istoric Nicole Iorga a numit-o printr-o fericita formulare – in lucrarea “Bizant dupa Bizant” – continuatoare a civilizatiei romane, ai carei mostenitori in Europa de Rasarit sunt romanii.

intocmit  lt.colonel(r) ROMEO MARCON