Rezerva Ostirii Romane – Decembrie 2011

Revista de informare, opinie si cultura;editata de Uniunea Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere; aparitie semestriala .

DIN CUPRINS:

 • Editorial- Raspunderea sociala;
 • Necesitatea cunoasterii si respectarii Statutului ANCMRR.(Gl.brg.(r)ing.Gheorghe Garlea)
 • Sanatatea – obiectiv prioritar.(Gl.mr.(r) Stelian Teodorescu)
 • Am participat la sfintirea bisericii din Most.(Gl.lt.(r)Victor Dumitrescu)
 • Demersuri ale conducerii ANCMRR la organele de stat si in justitie. Particioarea la activitati de interes .
 • Filiala judeteana Neamt a ANCMRR- 20 de ani de la infiintare.(Gl.brg.(r)Octavian Mancu)
 • La ceas aniversar(Col.(r)Elena Cezarina,Col.(r)Sergiu Piciorus)
 • Sibiu- Ceremonial militar romano-bulgar.(Col.(r)Victor Neghina)
 • Sangeorz Bai.(Gl.mr.(r) dr.Viorel Dumitrescu)
 • Exilul si trecerea in eternitate a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.(Col.(r)dr.Cristache Gheorghe).
 • Protectia infrastructurii critice, o viziune militara.(Gl.mr.(r)prof.univ.dr.Visarion Neagoe).

EDITORIAL – RASPUNDEREA SOCIALA

Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere „Alexandru Ioan Cuza” detine o bogata si valoroasa cota din istoria si traditiile Armatei Romane, fiind totodata recunoscuta si apreciata in societatea romanesca drept o structura organizatorica puternica si stabila, ai carei membrii, generali, ofiteri, maistri militari si subofiteri in rezerva si in retragere, au slujit cu credinta, sub drapel, un numar insemnat de ani, interesele tarii si ale poporului roman.

In cele ce urmeaza , ne propunem sa facem cateva aprecieriasupra locului si rolului raspunderii sociale, a celor care au consimtit sa faca parte din aceasta prestigioasa structura organizatorica, tinand seama de faptul ca insertia de travaliu organizatoric si actionalau dat si dau masura calitatii activitatii si a rolului mereu sporit al acesteia.

Raspunderea sociala reprezinta pentru membrii A.N.C.M.R.R. o atitudine constianta, activa, concretizata intr-un comportament care corespunde in cel mai inalt grad cerintelor si necesitatilor sociale obiective, atitudine care rezulta dintr-un act de constiinta si vointa individuala si colectiva.

Privind raspunderea sociala sub diferitele sale infatisari, ca raspundere politica, raspundere juridica, respundere morala etc., se impune, pe de o parte sa intelegem necesitatea de a ne achita  de indatoririle ce ne revin, prin actiuni conforme cu acestea, iar pe de alta parte, societatea, colectivitatile sociale concrete, sa impuna mijloace si masuri punitive, prin care sa-l oblige pe individ sa se achite de indatoririle si raspunderile sale.

In cazul acesta, fiecare membru al A.N.C.M.R.R. poarta raspunderea propriei sale activitati. Raspunderea individuala de impleteste cu raspunderea colectiva si vizeaza bunul mers al structurii organizatorice (filiala, subfiliala) din care fiecare face parte.

Este imbucurator faptul ca majoritatea filialelor A.N.C.M.R.R. au gasit parghii care sa inlature incompetenta, fuga de raspundere, comoditatea, indiferenta si atitudinea rutiniera, ceea ce a facut ca in cadrul acestora raspunderea pentru „lucrul bine facut” sa fie la ordinea zilei.

Respectarea din convingere launtrica a normelor statutare pentru fiintarea A.N.C.M.R.R., asumarea constienta si voluntara a raspunderilor sociale, caracterizeaza comportamentul adecvat scopului si sarcinilor pe care aceasta structura organizatorica si le-a asumat.

Subliniind diferitele infatisari ale raspunderii sociale, trebuie mentionat faptul ca raspunderea politica si cea juridica se inscriu in sistemele de referinta ale activitatilor desfasurate in sfera relatiilor si a institutiilor politice,respectiv juridice; raspunderea morala are un caracter mai general, referindu-se la intreaga activitate sociala a omuluiin toate domeniile.

Raspunderea politica, juridica si morala, ca parti ale raspunderii sociale, determina in ultima instanta, un anumit cod de conduita, impunandu-se prin norme si valori civico-etice.

In relatia particular-general, raspunderea morala se impleteste cu raspunderea politica si cea juridica.

Structurile A.N.C.M.R.R. puternic integrate, contribuie la amplificarea asumarii raspunderilor sociale pentru membrii lor, favorizand astfel o mai intensa implicarre a acestora in viata Asociatiei, dar si in viata cetatii.

Interesul progresului general reclama cerinta afirmarii individului prin cresterea raspunderii sociale a acestuia.

Progresul in orice domeniu, inclusiv in cel asociativ, se obtine numai prin modelarea indivizilor , pe de o parte, dar si a societatii di care acestia fac parte, pe de alta parte.

Rspunderea sociala isi gaseste un loc aparte in randul membrilor A.N.C.M.R.R. care, prin activitatea lor pun in miscare, in lumina cerintelor statutare, acest organism structural „de utilitate publica”care, de peste 20 de ani isi adauga noi caramizi la propriul edificiu.

In prag de Nou An, A.N.C.M.R.R., conducerea sa, isi propun sa asigure noi valente „raspunderii sociale” a tuturor celor care fac parte din structura asociativa cea  mai reprezentativa a cadrelor militare in rezerva si in retragere provenite din M.Ap.N.