Rezerva Ostirii Romane – MAI 2011

Revista de informare, opinie si cultura;editata de Uniunea Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere; aparitie semestriala .

DIN CUPRINS:

  • Ziua Rezervistului Militar.
  • Grija si responsabilitate pentru calitatea vietii cadrelor militare in rezerva si in retragere si a familiilor acestora.(Gl.Prof.Univ.Dr. Mihai Iliescu)
  • Contributia rezervistilor militari la inaltarea Patriei.(Gl.mr.(r)Gheorghe Popa)
  • Preocupari ce innobileaza viata celor de varsta a treia.(Col.(r)Gheorghe Popa)
  • Scriitor,colectionar si donator de carte.(Col.(r)Victor Neghina)
  • Cum trebuie inteleasa utilitatea publica.(Gl.mr.(r)Stelian Teodorescu
  • Summit-ul de la Lisabona si noul concept strategic al NATO.(Col.Gheorghe Visan)

EDITORIAL : UNITATEA, TRASATURA DEFINITORIE A A.N.C.M.R.R.

Structura asociativa care cuprinde cadre militare in rezerva si in retragere provenite din Ministerul Apararii Nationale, Asociatia Nationala a Cadrelor militare in Rezerva si in Retragere „Alexandru Ioan Cuza” ocupa un loc bine definit in societatea romaneasca de azi, datorita, pe de o parte, reprezentativitatii sale, iar pede alta parte ca urmare a calitatii „de utilitate publica”, dobandita prin Hotararea de Guvern nr.108/30.01.2008.

Multitudinea de valori pe care Asociatia le-a pus la baza intregii sale activitati este reflectata in Statutul sau, un adevarat cod de conduita a tuturor membrilor ANCMRR. Una dintre valorile ce caracterizeaza ANCMRR, in intregul sau, este ceea ce numim simplu-unitate. Aceasta valoare genereaza puterea oricarei structuri asociative si eficienta actionala a acesteia.

Desi pare o notiune abstracta, unitatea este reflectata de modul in care toate persoanele care consimt sa faca parte dintr-o structura de tip asociativ si nu numai, impartasesc idealuri si valori comune.

Daca componentii unei asociatii/organizatii au constiinta ca apartinunei entitati comune, care reprezinta interesele membrilor acesteia, cu sigutanta fiecare dintre ei va intelege ca numai prin promovarea unitatii de actiune si realizarea unei concordante intre vorbe si fapte, vor putea fi realizatescopurile si sarcinile stabilite initial.

Taria si eficienta unei structuri asociative/organizatorice este datade unitate, care la randul ei este determinata de o serie de conditii si anume: 1.Gradul in care membrii asociatiei au incredere unii in ceilalti si in special in lideri; 2.Modernitatea structurala a asociatiei si gradul de intelegere de catre fiecare membru al sau a necesitatii innoirii permanente a acesteia in functie de anumiti factori; 3.Orientarea clara a activitatii pe baza de norme specifice prevazute in statute sau in acte de constituire; 4.Flexibilitatea structurala si usurinta cu care aceasta poate fi permanent adaptata, functie de anumite cerinte; 5.Resursele financiare proprii, in primul rand prin cotizatii si nu numai; 6.Interdependenta organelor de conducere, la toate nivelurile – national, judetean, orasenesc, comunal; 7.Adoptarea unui flux informational care sa contribuie nemijlocit la eficientizarea activitatii si la cresterea gradului de utilitate a structurilor centrale, precum si a celor de la alte niveluri etc.

O privire, fie si sumara asupra cerintelor la care ne-am referit, ne indica faptul ca A.N.C.M.R.R. este in totalitate sub incidenta acestora, ceea ce ne ofera garantia ca unitatea, ca valoare si principiu, are camp adecvat de manifestare. Nu ne indoim de faptul ca fiecare membru al A.N.C.M.R.R. intelege ca fara promovarea permanenta a unitatii, este  greu sa ne imaginam ca am putea mobiliza eficient resursele de care dispunem, pentru reprezentarea si apararea drepturilor si intereselor cadrelor militare in rezerva si in retragere, in spiritul devizei „Patrie, Onoare, Demnitate”, realizarii cerintelor cultivarii patriotismului si pentru infaptuirea aspiratiilor membrilorsai, in domeniul protectiei sociale, precum si in altele.

Fara constientizarea necesitatii si promovarii unitatii si a raspunderii fiecarui membru al A.N.C.M.R.R. nu ne vom putea niciodata duce la bun sfarsit ceea ce ne-am propus.

Multi dintre noi mai privesc inca in „ograda vecinului”, uitand de cea proprie. Orice stirbire a unitatii noastre poate avea urmari nedorite. Asadar,  sa nu facem rabat in realizarea acesteia!